České hovězí, nebo zahraniční ?

24.07.2019

Brazílie, hned po USA druhý největší producent hovězího masa na světě, dlouhodobě zvyšuje stavy chovaného skotu a také výrobu hovězího masa. Jak vyplývá ze šetření organizace Greenpeace, velmi často se tak děje na půdě vzniklé odlesňováním deštných pralesů. Poté, co bylo nedávno dosaženo politické dohody o vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a zeměmi Mercosuru (psali jsme zde), mezi které patří i Brazílie, by mohlo tempo odlesňování ještě vzrůst. Zatímco u nás stavy skotu dlouhodobě spíše klesají, či vzrůstají v řádu stovek či maximálně několika málo tisíců, v Brazílii jsou meziroční nárůsty chovaného skotu v miliónech kusů.
Ještě před pěti lety (v roce 2014) se v této jihoamerické zemi chovalo necelých 208 miliónů kusů skotu, vloni to bylo již 232 miliónů a letos se očekává další nárůst na více než 238 miliónů chovaného skotu. To je v procentuálním vyjádření meziroční zvýšení o více jak 3 %, což je zdaleka nejvyšší nárůst ze všech zemí světa. Pokud jde o stavy chovaného skotu, patří Brazílii hned po Indii druhá příčka (v Indii je chováno aktuálně zhruba 305 miliónů kusů). Pro srovnání: ve všech zemí Evropské unie dohromady je chováno zhruba 88 miliónů kusů skotu, takže brazilské navýšení o 30 miliónů hlav za pouhých 5 let činí 30 % všeho chovaného skotu v celé EU!
Jak již bylo zmíněno, žebříčku zemí s nejvyšší produkcí hovězího masa dlouhodobě vévodí s roční výrobou ve výši 12 mil. tun Spojené státy americké. V počtu chovaného skotu na úrovni 94,5 milionu kusů skotu jim sice celosvětově patří až čtvrtá příčka avšak s tím, že i u této země se pro letošek očekává navýšení stavů chovaného skotu až na úroveň 95 milionů hlav.
Se stoupajícími stavy skotu logicky v Brazílii, ale i jinde ve světě, vzrůstá i výroba hovězího masa. Zatímco v roce 2014 Brazilci vyrobili 9,7 miliónů tun masa, vloni už to bylo 9,9 mil. tun a letos se předpokládá zvýšení výroby až na hranici 10,2 mil. tun. USA si s velkým náskokem udrží pozici celosvětového lídra v produkci hovězího. Vloni ho vyprodukovali 12,3 mil. tun, přičemž odhady pro letošek počítají s tím, že to bude už více než 12,7 mil. tun, což je meziroční zvýšení o 3,6 %.
Pokud jde o celosvětový export hovězího, tak ten by měl podle předpovědi USDA-FAS (United States Department of Agriculture - Foreign Agricultural Service) stagnovat na úrovni 10,6 mil. tun avšak s tím, že pouze u trojice zemí USA, Brazílie a Argentina se očekává další zvýšení. Dojde-li k definitivnímu stvrzení dohody mezi EU a uskupením Mercosur, může se tento export ještě dále zvýšit. Zatím je do Evropy z Jižní Ameriky dováženo téměř 270.000 tun hovězího a telecího masa ročně.
Zvažte, prosím, dobře, jaké maso a odkud nakupujete. Chcete skutečně podporovat megaproducenty, pro které je výraz "výroba hovězího" velmi výstižný, neboť tamní produkce masa ve feedlotech se skutečně podobá více průmyslové výrobě, než chovu v souladu s přírodou a potřebami chovaných zvířat tak, jak to známe z našich pastvin? Koupí lokální suroviny z domácí produkce nejenom že ušetříte životní prostředí, ale také podpoříte poctivé české sedláky a náš krásný venkov. Nakoupíte-li hovězí maso od místních chovatelů masného skotu, kteří prodávají maso pod svým jménem, máte zaručenu kvalitu i původ a ještě přispějete k tolik potřebnému zlepšení ekologie. Myslete na to, prosím, pokaždé když si jdete koupit kus hovězího. Děkujeme.


Zdroj: Český svaz chovatelů masa