Dělení hovězího masa

17.04.2019

Hovězí maso je maso ze skotu, u nás pouze z mladých kusů do 36 měsíců věku. Čím je dobytek starší, barva masa je tmavší a konzistence tužší. Vyžaduje poté delší tepelnou úpravu. 

Hovězí maso obsahuje vysoké množství bílkovin a minerálů. Zajišťuje tak přirozenou rovnováhu ve výživě. Jako přírodní produkt je významnou součástí zdravého stravování. Hovězí maso je také vysoce ceněno v souvislosti se zdravým životním stylem a návyky.

Plemena skotu jsou chována na produkci mléka a masa. V běžných obchodech můžete zakoupit i maso ze skotu určeného především k produkci mléka, toto maso nedosahuje takové kvality, jako maso z plemen masného typu. U nás na farmě chováme švýcarské plemeno Masný Simentál, které vyniká právě vysokou kvalitou masa. 

Základním dělením hovězího masa je rozdělení na maso přední a zadní (neztotožňuje se s přední a zadní částí zvířete). Přední maso je tvořeno zejména menšími svaly, které v bohaté míře obsahují vazivo a jsou tučnější. Naopak zadní maso je tvořeno většími svaly, které jsou charakteristické svojí libovostí.

Pro přehlednou orientaci v jednotlivých částech masa si můžete shlédnout příručku " průvodce hovězím masem" .


 Příručka, není naše tvorba. Převzato z webu " Český svaz chovatelů masného skotu".